Coole koelkast in Mijn Groene Huis

In Zeist, op de Slotlaan om precies te zijn bevindt zich Mijn Groene Huis. Niet dat het huis groen is, maar bezoekers keren na een bezoek eraan vaak wel ‘groen’ weer naar huis. En dat gebeurt mede dankzij ons. Hoe dan?  

Daar weet Evelien Raap het antwoord op. Evelien is coördinator van de Stichting Energie Zeist. Evelien stond in 2016 aan de wieg van Stichting Energie Zeist. Sinds januari is zij algemeen coördinator van Mijn Groene Huis en Mijn Groene Bedrijf. “Als mensen hun huis willen verduurzamen lopen ze vaak tegen ook hoop vragen aan. Vragen en twijfels over welke maatregelen ze moeten nemen. Hier bij ons kunnen ze gewoon binnenstappen en bekijken wat voor hen de beste oplossing is. Wij koppelen ze dan ook aan partners die de gewenste werkzaamheden kunnen uitvoeren en de benodigde producten kunnen leveren. Een van deze partners is Joh. Van Doorn De Bilt BV.”

“In het energiecentrum adviseren wij bewoners en bedrijven. Onze vrijwilligers helpen bewoners op weg in een oriënterend gesprek over energiebesparende maatregelen en het opwekken van energie. Je kunt hier ook producten en oplossingen bekijken die worden toegepast om de woning of bedrijf te verduurzamen! De verschillende isolatiematerialen, Warmte Terug Win installatie, laagtemperatuur radiatoren, infraroodpanelen, een warmtepomp en zonnepanelen.”

De ‘winkel’ is niet voor niets gelegen in dé winkelstraat van Zeist. Raap: “Juist deze fysieke winkel maakt het eenvoudiger de stap te nemen om te beginnen met het verduurzamen van het huis. Vaak zien we hier paren binnenkomen die echt samen komen kijken wat de mogelijkheden zijn.” Ondanks dat iedereen er binnenstapt, valt het Evelien op dat het toch vaak mensen zijn die net of bijna met pensioen zijn en nu de tijd hebben gevonden om eens te denken aan het energiezuiniger maken van hun woning. “Kennelijk vinden veel mensen dan de tijd om eindelijk toch de stap te nemen en kosten te gaan besparen.

En natuurlijk bij te dragen aan verduurzaming. Een van de manieren om dat te doen is je huis energiezuiniger te maken door te kiezen voor isolerend glas. Om te laten zien en uit te leggen wat de werking is van verschillende soorten glas heeft het Energiecentrum een koelkastje laten ombouwen tot demonstratiemiddel. In de koelkast is een door Van Doorn geproduceerd frame geplaatst met verschillende soorten glas. Aan de temperatuur van dat glas is de werking ervan te meten. “Je voelt duidelijk verschil tussen enkel, dubbel en triple glas. Het vervangen van gewoon enkel glas of zelfs dubbel glas van tien-vijftien jaar oud levert een flinke energiebesparing op en zorgt voor meer comfort in je huis!”

Meer weten over Mijn Groene Huis? Loop dan eens binnen op Slotlaan 300 of kijk op www.mijngroenehuis.nu